Belevingsgestuurd werken
Belevingsgestuurd beheer van de openbare ruimte is een ‘gevel-tot-gevel’ aanpak waarbij groenonderhoud (groen), waterbeheer (blauw) en onderhoud aan bestratingen (grijs) op elkaar afgestemd zijn en de beleving centraal staat. Schoon, heel, veilig en functioneel zijn belangrijke aspecten die invloed hebben hoe op de buitenruimte beleefd wordt. Maar ook een goede samenhang in gebruik, inrichting en onderhoud zijn belangrijk. Hoe een inwoner de buitenruimte beleeft, wordt dus beïnvloed door verschillende factoren. Openbare ruimtes die groen, toegankelijk en zichtbaar zijn, een duidelijke functie uitdrukken en mogelijkheden bieden voor activiteiten, dragen bij aan een positieve beleving en hogere waardering van de buitenruimte.
Iedere inwoner wil een veilige plek voor zijn of haar kinderen om te spelen, ziet liever beplanting dan braakliggende stukjes grond, houdt van een betrouwbare schone stoep en vindt verlichting belangrijk voor het gevoel van veiligheid. Bij beleving is dus niet alleen het onderhoudsniveau belangrijk, maar ook welke functies waar liggen. Het subjectieve tevreden gevoel van de inwoner en gebruiker van de openbare ruimte zijn pijlers waar het beheer zich op richt. Aan de hand van deze nieuwe inzichten ontwikkelden we voor Aalsmeer een stappenplan om de buitenruimte niet meer op frequentie, maar op beleving te beheren.
Pilot belevingsgestuurd
In 2023 kregen we akkoord van de gemeente Aalsmeer om een pilot te starten en een deel van het beheer van openbare ruimte uit te voeren op basis van belevingsgestuurd beheer. Dat betekent dat we het beheer op basis van frequentie loslaten, en de financiële middelen die daarvoor gereserveerd zijn anders inzetten. Het doel is bij te dragen aan een positieve beleving en hogere waardering van de buitenruimte door de inwoners en gebruikers.
Duurzaam Maaibeleid Aalsmeer
Vanuit een motie die is aangenomen door de gemeenteraad, waarin gevraagd wordt om een duurzaam maaibeleid, is afgesproken dat wij adviseren hoe duurzaam maaibeleid eruit zou kunnen zien. Vooruitlopend op dat advies deden we in 2023 een kleine pilot om enkele bermen in Aalsmeer op een duurzame manier te onderhouden. In plaats van klepelen van het grasgewas, gingen we naar eenmaal maaien en ruimen om de biodiversiteit te verhogen. Door te kiezen voor een ander maairegime, creëren we op de lange termijn een verbeterde biodiversiteit. De uitkomsten en inzichten van de pilot zijn gepresenteerd aan de wethouder. Dit gaf de wethouder meer inzicht in de mogelijkheden binnen het beschikbare budget om sturing te geven aan de kwaliteit van buitenruimte. Ook lieten we zien hoe we inwoners kunnen betrekken en mee laten denken over de kwaliteit van hun leegomgeving. Een concreet resultaat van de pilot is een speciale landingspagina op de website waar inwoners van Aalsmeer melding kunnen maken van diverse exoten. Ook zijn diverse natuurgroepen bij de pilot betrokken. Tot slot zijn de mogelijke kosten van duurzaam maairegime inzichtelijk gemaakt. Op basis van al deze punten hebben wij een advies geformuleerd. Het advies voor maaibeleid Aalsmeer is in het eerste kwartaal van 2024 aan de opdrachtgever aangeboden.