Plastic, Blik en Drinkverpakkingen
PBD staat voor plastic verpakkingen, blik en drinkpakken.
Sinds 2020 worden alle plastic verpakkingen in de meeste regiogemeenten samen met blik en drinkpakken ingezameld. Alleen in de gemeente Aalsmeer wordt het PBD samen met fijn restafval ingezameld en er achteraf via nascheiding uitgehaald. Meerlanden verzorgt in de regio de acceptatie, overslag en het transport naar de sorteerder, zowel voor de eigen gemeenten, als ook voor de regiogemeenten Katwijk en Teylingen.
Schoon PBD
Gemeenten ontvangen van Afvalfonds (het huidige Verpact) een vergoeding voor de inzameling van schoon PBD. PBD mag per aangeleverde partij maximaal 15% stoorstoffen bevatten. Bij een hoger percentage wordt de partij afgekeurd en ontvangt de gemeente geen vergoeding. De afkeur bedroeg in 2023 gemiddeld 1%. Daarbij wordt aangetekend dat de beoordeling niet bij aanlevering door gemeenten op de overslag plaatsvindt, maar bij de sorteerder.
Sortering en verwerking
In 2023 is 65% van de hoeveelheid PBD in Nederland gesorteerd en 35% in Duitsland. Gemiddeld wordt 64% van de ingezamelde PBD gerecycled, het overige is residu (31%) en vocht- en productieverlies (5%). Vocht- en productieverlies treedt op tijdens de inzameling, transport en de sortering van materiaal. De gesorteerde stromen bestaan uit diverse plasticsoorten (PET, PET-trays, PP, PE en folies), metalen (stalen conservenblikken en aluminium blikjes) en drankkartons. Deze stromen vinden hun weg naar diverse verwerkers en recyclers. Uiteindelijk wordt 55% in Nederland, 44% in Duitsland en 1% van de grondstoffen in andere Europese landen (Frankrijk, Italië en Spanje) gerecycled.
UPV en andere ontwikkelingen
Door de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes in 2021 en blikjes in 2023 zien we een daling van PET en blikjes in het PBD. In het kader van producentenverantwoordelijkheid ontvangen gemeenten vergoedingen voor de inzameling van verpakkingen. De vergoeding voor de inzameling van PBD bedroeg € 245 per ton in 2023. Daarnaast ontvangen gemeenten vanaf 2023 ook een vergoeding voor het legen van openbare prullenbakken (€ 0,76 per inwoner) en het opruimen van verpakkingen in het zwerfafval (de hoogte van de vergoeding wordt op 1 juni 2024 gepubliceerd en vóór 1 november 2024 aan gemeenten uitgekeerd).
Ook in het zwerfvuil zien we een afname van PET en blikjes in het PBD. Als we deze nog aantreffen, zijn ze vooral plat gestampt of beschadigd. In de grote steden zijn er veel mensen actief die blikjes en flesjes verzamelen voor extra inkomsten, waarbij prullenbakken ook overhoop worden gehaald. In onze gemeenten merken we dat niet.