Ongeveer acht procent van het restafval dat Meerlanden inzamelt, bestaat uit luiers en incontinentiemateriaal. In totaal komt in Nederland jaarlijks 200.000 ton luiers in het huishoudelijke restafval terecht. Naar schatting komt nog eens dezelfde hoeveelheid vrij bij kinderdagverblijven, ziekenhuizen en zorgcentra. Daarmee is het de grootste nog niet-recyclede afvalstroom voor het huishoudelijke afval.

Schone stromen - Luiers
In onze regio worden luiers nog in het restafval ingezameld en verbrand. Luierrecycling kan substantieel bijdragen aan vermindering van zowel huishoudelijk restafval als het gebruik van primaire grondstoffen. In luiers zitten namelijk plastics verwerkt.

Om de recycling daadwerkelijk van de grond te krijgen, wordt een aantal maatregelen getroffen: invoering van uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV), een inzamelverplichting (via het besluit gescheiden inzameling huishoudelijke afvalstoffen) en het stimuleren van de afzet van secundaire materialen (einde afvalstatus). Op dit moment onderzoekt het ministerie de inrichting van een UPV op luiers met als doel om deze in januari 2026 in te voeren. Meerlanden heeft, samen met de NVRD en andere inzamelaars, gebruik gemaakt van inspraakmogelijkheden voor de UPV op luiers. Zij bezochten daarvoor de door het ministerie georganiseerde stakeholderbijeenkomsten.

Verwerkingstechniek Elsinga
Samen met Elsinga Beleidsplanning en Innovatie onderzoekt Meerlanden de mogelijkheden voor de bouw van een fabriek voor luierverwerking in Amsterdam. Realisatie van die fabriek leidt tot een vermindering van CO₂-uitstoot (gemiddeld 1 ton CO₂ per verwerkte ton luiers) en de bevordering van hergebruik van materialen. De gewenste locatie voor deze fabriek is in Amsterdam, in de onmiddellijke nabijheid van AEB. Dit in verband met de benodigde stoom die van AEB afgenomen kan worden. In 2023 zijn er meerdere gesprekken gevoerd over onder andere de beschikbaarheid van stoom en stroom op de gewenste locatie, zodat bekeken kan worden of de bouw van de fabriek haalbaar is. Dit proces is nog gaande. Als gevolg van netcongestie is de schikbaarheid van stroom nog een uitdaging.

Kick-off luierrecyclingfabriek
In juni 2023 organiseerden we een kick-off voor publieke partijen die interesse hebben in de luierrecyclingfabriek. Deze kick-off had de vorm van een webinar waarbij alle aspecten van de bouw en toelevering voor de luierrecyclingfabriek aan de orde kwamen. Ook is een update gegeven over de status van de UPV op luiers en is de Elsinga-techniek toegelicht. Met meer dan honderd geïnteresseerden was het een bevestiging van de aanwezige interesse in de markt. Voor onszelf was dit het startsein om verder te praten met geïnteresseerde gemeenten. Meer informatie is te vinden op www.luierrecyclingmeerlanden.nl. Vervolgens is met zowel onze eigen Meerlanden gemeenten als de omliggende regio en met Midwaste gesproken om te komen tot intentieovereenkomsten voor de levering van luiers.