Afgedankte elektrische en elektronische apparaten, ook wel AEEA of e-waste genoemd, is afval dat bestaat uit defecte of verouderde apparaten. Hieronder vallen alle kleine en grote huishoudelijke apparaten met een stekker, batterij en energiezuinige verlichting. Het aantal elektrische apparaten in de Nederlandse huishoudens neemt toe en ze worden steeds kleiner en slimmer. Ook de mobiliteit elektrificeert steeds meer, onder andere door toename van het aantal elektrische fietsen en auto’s. Een groot deel van deze apparaten bevatten relatief veel waardevolle en zeldzame materialen. Door terugwinning van deze materialen uit apparaten vermindert de afhankelijkheid van schaarse natuurlijke hulpbronnen. Daarnaast bevat e-waste schadelijke stoffen zoals kwik, ijzer, aluminium, koper en lichtgevende poeders. Dit afval kan gevaarlijk zijn voor mens, dier en milieu. Door e-waste in te zamelen en te recyclen en sorteren, voorkomen we dat deze stoffen vrijkomen in onze leefruimte.

Schone stromen
In ons Regionaal Sorteercentrum (RSC Schiphol) in De Kwakel sorteren en demonteren mensen vanuit een re-integratietraject e-waste. Dit gebeurt onder de vlag van ‘Meerlanden voor Hernieuwen’. De apparaten worden aangeleverd vanuit onze eigen milieustraten en van milieustraten van andere gemeenten in de regio. Dit doen we in samenwerking met Midwaste en in opdracht van Stichting OPEN. Deze stichting, bekend onder de communicatienaam Wecycle, heeft als doel om samen met haar ketenpartners de wettelijke inzameldoelstelling van 65% te realiseren en de e-waste sector meer circulair maken.

Recycling en Hergebruik
Dankzij een Re-Use certificering van WEEELABEX Organisation heeft het RSC meer mogelijkheden om de stap van recycling naar refurbishing te maken. Ofwel van sorteren en demonteren van apparaten naar hergebruik van onderdelen in nieuwe apparaten. Ons doel is om steeds meer apparaten uit de afvalstatus te halen en terug te brengen naar productstatus. Op die manier kunnen steeds meer bruikbare onderdelen teruggebracht worden en werken we aan levensduurverlenging van elektrische apparaten. Het afgelopen jaar hebben we op het RSC een succesvolle pilot gelanceerd met witgoedfabrikant Miele, waarbij diverse onderdelen van wasmachines worden teruggestuurd naar de producent voor hergebruik. Naast dat we in het recycleproces veel waardevolle kennis opdoen over onder andere slijtage en leeftijdsbepaling, is ons uiteindelijke doel om alle onderdelen van de wasmachines uit de afvalstatus te halen en terug te brengen naar productstatus.

POOF! Wint re-useprijsvraag
Oktober was e-waste maand, waarin we extra aandacht hadden voor hergebruik, reparatie en recycling van elektrisch afval. Zo werd de prijsvraag Re-Use Wasmachineonderdelen gehouden, waarmee deelnemers werden uitgedaagd om onderdelen van een wasmachine te reviseren en een nieuw doel te geven. De eerste prijs werd gewonnen met de POOF! Een designmeubel mét bergruimte, gemaakt van een trommel van een wasmachine, een onderstel van een kaartenstandaard en bekleed met overbodige stof.

De POOF! Is werkelijkheid geworden in samenwerking met drie sociale ondernemingen die zich inzetten op het gebied van circulariteit; de wasmachinetrommels worden gesorteerd in het RSC. Medewerkers van de afdelingen assemblage, metaal en elektro van het Alphense Rijnvicus zorgen voor de juiste afwerking van de wasmachinetrommels. Als laatste wordt het bekleden van de poef verzorgd door Mark Koetsier, een meubelstoffeerderij in Alphen aan den Rijn waar Rijnvicus nauw mee samenwerkt.

UPV AEEA (Elektrische apparaten)
Elektrische apparaten zijn de snelst groeiende afvalstroom. Door de energietransitie en de elektrificatie neemt de vraag naar grondstoffen toe. De doelstelling van de producenten is het inzamelen en verwerken van minimaal 65% van het gemiddeld gewicht van elektrische en elektronisch apparatuur die door producenten in de voorgaande drie jaren in Nederland in de handel is gebracht. Gemeenten moeten zorgdragen voor:

  • gescheiden inzameling van elektrische apparaten van particuliere huishoudens;
  • voldoende brengvoorzieningen om elektrische apparaten in te nemen.

Afgifteplicht
Er komt een wettelijke afgifteplicht vanuit de nieuwe omgevingswet die verplicht dat het ingenomen e-waste aan een partij wordt afgegeven die het laat recyclen conform de CELENE standaarden. Meerlanden heeft in samenwerking met coöperatieve vereniging Midwaste een contract met Stichting Open, waarin dit is opgenomen. Stichting Open spant zich in om de gemeentelijke drempel voor inzameling van elektrische apparaten van consumenten en midden- en kleinbedrijf (MKB) verder te verlagen (bijvoorbeeld langere openingstijden, nieuwe inzamelconcepten).