Het Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE) 2023-2030 van start
In een circulaire economie worden spullen die nu nog als afval worden gezien, hergebruikt. Zo hebben we minder of geen nieuwe grondstoffen uit de aarde nodig. In 2023 is het Nationaal Programma Circulaire Economie gestart. Daarin staan maatregelen om de komende jaren zuiniger om te gaan met grondstoffen. Maatregelen zijn gericht op het verminderen van grondstoffengebruik, substitutie van grondstoffen, levensduurverlenging en hoogwaardige verwerking. Meerlanden wil en kan een bijdrage leveren aan de totstandkoming van de circulaire economie.
Landelijk beleid op afval en circulariteit doorontwikkeld
Naast het NPCE ontwikkelde zich het landelijk beleid rondom afvalvermindering en circulariteit verder door. Denk daarbij aan VANG-beleid (huishoudelijk afval), het landelijk afvalbeheerplan (LAP3) en het Circulair Materialenplan (vanaf 2025). Duidelijk is dat recycledoelstellingen aangescherpt worden, wat betekent dat het inzamelen van schone gesorteerde stromen nog relevanter wordt voor Meerlanden in de komende jaren.
Focusverschuiving: minder kilo’s en meer procenten
Tot en met 2025 hebben gemeenten te maken met de doelstelling uit het LAP3 om de gemiddelde hoeveelheid restafval per inwoner per jaar terug te brengen tot onder de 100 kilo. Het LAP3 wordt in 2025 opgevolgd door het eerste Circulair Materialenplan (CMP). Het CMP is meer dan zijn voorganger toegesneden op de transitie naar de circulaire economie, waarbij de focus wordt verlegd van afvalbeheer naar ketenplannen voor materiaalstromen.
Vanaf 2025 hebben gemeenten te maken met de Europese recycledoelstellingen uit de kaderrichtlijn afvalstoffen. De nieuwe VANG 2.0 recycledoelstelling combineert de vermindering van restafval (100 kg/inw/jr) met de Europese doelstelling van 60% recycling in 2030. Het streven blijft om zoveel mogelijk waardevolle materialen uit het restafval te halen om te voorkomen dat ze worden verbrand, maar de focus wordt verlegd naar de inzameling van schone grondstoffen en het sturen op een hoger percentage recycling.
Impact Meerlanden
Meerlanden draagt bij aan deze beleidsdoelen door gemeenten te ondersteunen om hun inwoners enerzijds mee te nemen in het verminderen van de hoeveelheid restafval, en anderzijds door het kwalitatief beter scheiden van afval (secundaire grondstoffen) in ons gebied te stimuleren. In zijn totaliteit neemt zo de verbranding van restafval af, wat zorgt voor minder vervuiling