De oorlog in Oekraïne, het conflict in de Gazastrook en de onrust in de Rode zee zorgen voor (tijdelijke) instabiliteit en dat zien we terug in de prijzen van recyclaten.

Ook zijn de leveringsrisico’s van kritieke grondstoffen toegenomen voor de Nederlandse economie. Dat raakt vooral elektronica en duurzame energietechnologie. Daarnaast is de hoeveelheid plastic verpakkingen de afgelopen jaren toegenomen en is de gebruiksduur van meubels en kledingstukken afgenomen. Dit is zorgwekkend. Kleding is erg milieubelastend: met slechts 0,5% van het gewicht van het Nederlandse grondstoffengebruik veroorzaakt het ruim 10% van de totale milieubelasting.

Afname vraag van secundaire grondstoffen
n de marktontwikkeling van onze grondstofstromen zien we dat economische motieven nog kunnen prevaleren boven recycledoelstellingen. De vraag naar secundaire grondstoffen is flink afgenomen als gevolg van minder productie en doordat primaire grondstoffen goedkoop zijn. Zo wordt de markt momenteel overspoeld met goedkoop nieuw plastic, gemaakt van aardolie, uit met name de Verenigde Staten en China. Ook goedkoop textiel uit China zit de afzetmarkt voor tweedehands textiel in de weg. De doelen in de Europese duurzaamheidsafspraken - Green Deal - betekenen dat in 2030 allerlei soorten verpakkingsplastic voor tientallen procenten uit gerecycled plastic moeten bestaan.

Impact Meerlanden

Meerlanden focust in toenemende mate op activiteiten die hergebruik verder bevorderen, om daarmee een bijdrage te leveren aan de doelstelling met betrekking tot de circulaire economie. De afzetmarkt voor gerecycled plastic is in 2023 onder druk komen te staan. Dit leidt tot vertraging in de transitie naar een circulaire economie.