De wereld verkeert in onrustig vaarwater. Temidden van tal van noodzakelijke transities zien we ons geconfronteerd met krachten die vast willen houden aan het oude en krachten die de stap vooruit willen maken. Maar wie kan er tegen een groenere wereld zijn? Waar ook dieren en planten kunnen floreren? Waar we - niet alleen in Nederland - goed omgaan met water? En waar we de aarde niet hoeven uit te putten van haar grondstoffen? Het is belangrijk dat we vastberaden koers houden en stappen vooruit blijven zetten. Zodat Meerlanden bijdraagt dat volgende generaties straks kunnen genieten van een wereld die volledig circulair en inclusief is.

Zo hebben we het afgelopen jaar met beleidswijzigingen in het kader van afvalinzameling samen met gemeenten en hun inwoners forse stappen vooruitgezet. We scheiden steeds meer belangrijke grondstoffen. Maar we zijn er nog niet! Naast betere afvalscheiding zullen we met elkaar ons er meer op moeten richten dat we vervuiling van stromen minimaliseren en de kwaliteit verhogen.

Gelukkig zien we intussen ook een groeiend bewustzijn bij bedrijven over het belang van afvalscheiding en het hergebruiken van grondstoffen. Door onze zero waste aanpak ‘Van “A tot Zero” ondersteunen wij steeds meer bedrijven bij het implementeren van best practices op dit gebied.

Een andere mooie stap naar voren is de verschuiving naar meer hergebruik naast recyclen. Zo doorlopen we een succesvolle pilot met Miele om te komen tot meer hergebruik en refurbishing van wasmachineonderdelen. Met het behalen van de Re-Use certificering van WEEELABEX hebben we meer mogelijkheden om steeds meer apparaten uit de afvalstatus te halen en terug te brengen naar productstatus.

En naast de bouw van de Grondstoffenhal op ons terrein in Rijsenhout, hebben we een nieuwe entiteit, MeerVAB B.V., opgericht samen met de GR VAB met als doel de overslaglocatie in Voorhout te gaan vernieuwen. Met eenzelfde doel: uitstoot naar de omgeving minimaliseren en het verhogen van de kwaliteit van grondstoffen. Uiteraard zijn er ook hobbels op die weg naar voren. Zo zien we, sinds het VWS lachgas op de lijst van de Opiumwet heeft gezet, meer lege cilinders in zowel de openbare ruimte als in het huishoudelijk afval. Met veiligheidsissues voor medewerkers en schade aan verwerkingsinstallaties als gevolg. We zoeken de samenwerking regionaal om met elkaar tot een oplossing te komen. Als branche lobbyen we tegelijkertijd op verschillende niveaus voor wijzigingen in wetgeving, zodat gemeenten en inwoners niet voor de kosten hoeven op te draaien.

Ondertussen worden ook in onze branche data steeds belangrijker. Met ons Data Competence Center zetten we in op het verbeteren van onze efficiëntie en het onderbouwen van adviezen en hiermee op het versterken van onze positie als kennispartner en adviseur voor gemeenten. We onderzoeken een samenvoeging van Meerlanden en Waterwolf, de organisatie die Haarlemmermeer sinds jaar en dag groen, heel en veilig houdt. Deze samenvoeging creëert een solide nieuwe organisatie waar de kwaliteit en de beleving van de buitenruimte van de gemeente Haarlemmermeer en van andere gemeenten, die het beheer aan Meerlanden hebben opgedragen, profiteren.

Om goed koers te kunnen blijven houden, hebben we in 2023 een nieuwe, robuuste en toekomstgerichte organisatiestructuur neergezet. Eén die bijdraagt aan ons streven naar de beste uitvoering van onze opgaven. Die past bij onze groeistrategie. En die de nadruk legt op het centraal stellen van onze operatie. We geloven dat deze nieuwe structuur ons in staat zal stellen om flexibeler en veerkrachtiger te zijn in een steeds veranderende omgeving.

Vanuit een robuust en toekomstgericht Meerlanden bezien is het ook essentieel geweest, dat we met onze gemeentelijke aandeelhouders zijn gekomen tot een nieuwe manier van indexeren van onze prijsstelling. Eén die alle partijen tot tevredenheid stemt en nodig is door de hoge inflatie. Maar om de weg naar voren te blijven nemen, moeten we ook blijvend investeren in materieel en nieuwe initiatieven. En natuurlijk in onze mensen. Ik wil hen graag bedanken voor hun inzet het afgelopen jaar. Als grote werkgever binnen de regio steken we veel energie in het vinden, onboarden, ontwikkelen en behouden van talent in een uitdagende arbeidsmarkt. Ik ben dankbaar voor hun bijdrage aan het succes van Meerlanden!

Tot slot, in 2023 hebben we weliswaar opnieuw mooie stappen gezet op weg naar een duurzamere en inclusievere toekomst. Samen met gemeenten en inwoners, bedrijven en onze partners blijven we ons inzetten voor een betere en duurzamere leefomgeving voor iedereen. Toch zien we nog nadrukkelijker dat we als branche de gehele keten nodig hebben om de circulaire ambities van 2050 te halen. Onze stappen moeten groter worden om die noodzakelijke transities te helpen versnellen.

Producentenverantwoordelijkheid, regelgeving en ruimte zijn hierin belangrijke thema’s. Als voorbeeld, het vinden van geschikte locaties voor (uitbreiding van) milieustraten of extra verwerkingslocaties voor GFTe blijkt bijna een onmogelijke uitdaging te zijn. Maar voor circulariteit is ruimte onontbeerlijk. Daarom nodig ik iedereen uit om hierin mee te denken. Deze handdoek samen met ons op te pakken. En het gesprek aan te gaan om te komen tot slimme oplossingen. Immers, de weg naar voren, is niet de weg terug!

Samen Sneller Circulair.
Rijsenhout, 26 april 2024

Angeline Kierkels
Algemeen Directeur